Tips på hur du skyddar dig online

Att surfa på nätet är idag relativt säkert tack vare de många säkerhetsprogram som finns tillgängliga för nedladdning, SSL kryptering och andra saker som är skapade för att skydda dig. Men trots alla dessa saker så är det fortfarande möjligt att råka ut för ett antal olika missöden när du surfar på nätet. Här kan du därför hitta ett par enkla tips på hur du skyddar dig online.

keyboard-279664_960_720Klicka inte på okända länkar

Detta kan låta väldigt självklart för de som har en välutvecklad datorvana, men för de som inte spenderar lika mycket tid vid datorn så kan detta vara viktigt att tänka på. Det mest självklara är att inte klicka på slumpmässig reklam eller klicka på pop-up fönster som ibland kan dyka upp när du är ute och surfar. Men det innebär även att inte klicka på länkar som du inte känner igen.

Det finns till exempel skadlig mjukvara som kan infiltrera dina vänners e-postadress, skype konto och liknande för att sedan skicka ut skadliga länkar till alla vänner. Det kan därför vara en bra idé att inte klicka på en länk som du inte känner igen, även om det är en vän som har skickat den utan att först fråga vad det är.

Spara inte din information i din webbläsare

Många gånger så får du valet att spara ditt användarnamn och ditt lösenord på varje enskild sida. Det är olika mellan olika webbläsare och det kan visserligen spara en hel del tid om du väljer att spara din information.

Men detta gör även att skadlig mjukvara kan få tag i känslig information om din dator skulle bli infekterad. Detta är ännu viktigare att tänka på när du får valet att spara din kontokortsinformation i din webbläsare.

Andra viktiga tips är att inte ladda ned okända filer, att inte öppna e-postmeddelanden från okända avsändare och att välja de säkraste betalmetoderna när du shoppar online.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *