Säkra köp på nätet

När det gäller att genomföra säkra köp på nätet finns det ett antal säkra alternativ tillgängliga. För ett antal år sedan fanns endast alternativet att betala med kreditkort vilket inte kändes allt för säkert, särskilt innan saker som BankID fanns tillgängligt. Idag finns det dock en stor mängd olika alternativ tillgängliga i varierande säkerhetsgrader. Det allra säkraste är oftast att försöka använda sig av betalningstjänster där du behöver fylla i så lite uppgifter om dig själv som möjligt hos själva sajten där du ska göra betalningen. Självklart så måste du fylka i adressuppgifter, namn och så vidare om du ska beställa varor online, men slipper du fylla i kortuppgifter och bank-nummer så är det oftast en fördel.

PayPal

PayPal

Ett av de vanligaste alternativen när det gäller att sköta betalningar online är PayPal. Det finns en hel del liknande tjänster som används i olika grader men än så länge har ingen av dem blivit så populär som PayPal. Det som gör att just dessa tjänster är så säkra är att du helt enkelt fyller i den epostadress som är länkad till ditt konto när du betalar. Alternativt flyttas du till PayPals egen sida för att verifiera betalningen. Du behöver alltså inte fylla i någon känslig information på websidan i fråga.

För att använda dig av PayPals betalningstjänst så behöver du först och främst registrera ett konto jos PayPal. Att göra detta är helt säkert och de uppgifter du fyller i hanteras med största säkerhet. När du sedan har registrerat ditt konto så kan du välja att lägga till betalkort. När de sedan är registrerade så är det bara att påbörja dina betalningar och transaktioner. När du är inne på en sajt där du ska göra en betalning och väljer Paypay som alternativ så kommer du sedan att kunna välja vilket av dina registrerade kort som du vill att pengarna ska dras ifrån. De enda uppgifterna som du behöver fylla i vid betalningen är dessutom din mailadress som du har registrerad hos paypay tillsammans med det lösenord du har valt.

Säkra kortbetalningar

Här i Sverige har det nästan blivit standard på senare år med så kallade säkra kortbetalningar. De går i stort sett till på samma vis som vanliga kortbetalningar men du verifierar dem med Mobilt BankID innan betalningen går iväg. Det gör att betalningar går till på ett säkrare sätt än om du helt enkelt fyller i din kortinformation och klickar på köp. Som en extra säkerhetsåtgärd blockerar många banker osäkra kortköp och kräver att du lyfter blockeringen under en viss tidsperiod för att genomföra betalningen.

Betala med mobilen

Många tjänster där du kan köpa saker erbjuder även möjligheten att betala med mobilen. Om du har kontantkort så dras summan direkt men om du har ett abonnemang dyker summan upp på nästa mobilräkning. Detta gör att det är ett smidigt och relativt säkert sätt att handla på nätet då allt du behöver göra är att fylla i ditt telefonnummer. Därefter får du vanligtvis en verifikationskod via SMS som du sedan skriver in på sidan för att genomföra ditt köp.

I vissa fall har de även börjats med verifiering via fingeravtryck. Detta går endast att göra via mobiltelefon i dagsläget och bidrar till ytterligare en säkerhetsåtgärd när du gör kortbetalningar online. Som en extra verifiering så behöver du alltså låta din mobiltelefon läsa av ditt fingeravtryck innan köpet kan bli godkänt och gå igenom.

E-wallets

Ett annat säkert betalningssätt är att använda sig av så kallade e-wallets, eller elektroniska plånböcker som det heter på svenska. Några av de mest kända företagen när det kommer till e-wallets är PayPay som vi nämnde ovan men även Skrill och Neteller. När du använder dig av dessa elektroniska plånböcker så registrerar du ett användarkonto som du sedan kan sätta in pengar på. Du kan ha hur mycket pengar du vill insatta på din e-wallet och kan sedan använda dessa vid olika sorters betalningar. På så sätt behöver du inte fylla i några kort eller bankuppgifter hos det företag som du gör din betalning och kan på så sätt känna dig helt säker. Dessa alternativ är väldigt vanliga att använda sig av när det kommer till spel online som exempelvis online casinon och betting.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *