Säkerhet på mobilen

14365358930_5c57b16a25_bFör ett par år sedan fanns det egentligen inget större behov av att ha någon säkerhet alls på mobilen. Men efter att smartphones blev mer populära, plus att man idag använder sin mobil mer än någonsin, så är det väldigt viktigt att man har en bra säkerhetslösning på mobilen. Med tanke på att de allra flesta spenderar väldigt mycket tid med att surfa på sin mobil så kan man förvånansvärt lite om virus och liknande på mobiltelefoner.Vad beror det på?

Det finns inga virus som datorvirus

Ett datorvirus är en kod som kopierar sig själv för att förstöra en dator genom att göra den så långsam att den blir oanvändbar eller genom att förstöra data på den aktuella datorn. Detta är någonting som inte finns på smartphones i nuläget. Det finns dock en hel del skadliga program eller så kallad malware som man kan råka ladda ned.

Malware på mobilen

Malware på smartphones har som mål att ta kontroll över enheten eller att stjäla pengar och information från ägaren. Skadliga program på smartphones har även använts för att få tillgång till känslig information och kan till och med visa hackaren var ägaren av telefonen befinner sig.

Man kan råka ladda ned malware på en smartphone om man laddar ned så kallade APK-filer för Android eller IPA-filer för iOS utanför sin officiella appstore. Att ladda ned appar direkt från webbsidor är alltså riskfyllt. En app kan även vara ofarlig till att börja med för att sedan starta ett skadligt beteende efter en uppdatering.

Det kan därför vara en bra idé att ha en säkerhetsapp installerad och skanna sin smartphone regelbundet om man har för vana att ladda ned okända filer. För att ytterligare skydda sig själv så kan det vara en bra idé att läsa recensionerna för en app och se vilket betyg den har fått av användarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *