Hur ditt operativsystem kan skydda dig

Trots att det rekommenderas att man laddar ned ett säkerhetsprogram på sin dator för att skydda sig mot både datorvirus och malware så finns det ett inbyggt skydd på de flesta datorer. Windows har nämligen ett inbyggt program som heter Windows Defender. Detta program skyddar dig dock hvudsakligen mot hot på din dator men kan även skydda dig från hot som finns online.

Vad är Windows Defender?

164841441_5ed61815d2Windows Defender är ett inbyggt säkerhetsprogram som kommer med de allra flesta windows datorer som använder sig av Windows 8 eller nyare. Du kan använda detta program för att skanna din dator efter virus, malware och annan skadlig mjukvara. Beroende på vilka inställningar du väljer att aktivera i Windows Defender så kan det även användas för att skydda dig online. Du får då en varning om du klickar på en suspekt länk i ett e-postmeddelande eller om du besöker en osäker hemsida.

Avaktivera Windows Defender om du skaffar ett annat säkerhetsprogram

Om du känner att du inte vill förlita dig fullständigt på ett inbyggt säkerhetsprogram eller kanske har ett personligt favoritprogram som du har använt tidigare så är det viktigt att avaktivera Windows Defender. Det beror på att det kan uppstå en konflikt mellan två program som skyddar dig mot skadlig programvara vilken kan leda till ett antal oönskade effekter.

Detta kan till exempel leda till att din dator får en sämre prestanda om flera program används för att skanna efter virus och malware samtidigt. Det kan även hända att de identifierar varandra som skadlig mjukvara då båda programmen går igenom systemfiler och liknande.

Detta kan i sin tur leda till ytterligare problem om ett säkerhetsprogram anser att ett annat säkerhetsprogram utgör ett hot och försöker att ta bort det. Så se till att avaktivera det säkerhetsprogram som du inte längre vill använda om du har två eller fler säkerhetsprogram installerade på datorn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *