Hur din webbläsare skyddar dig

browser-plugin-securityDe allra flesta är medvetna om att antivirus är bra att ha om man vill känna sig extra säker. Utöver att skanna dina filer och din dator efter virus och malware kan de även erbjuda skydd när du surfar på nätet för att se till att du råkar ut för så få intrång som möjligt. Även om du inte använder dig av något antivirusprogram är du relativt skyddad på nätet tack vare din webbläsare.

Hur det går till

Exakt hur det fungerar varierar mellan olika webbläsare och det finns även ett par webbläsare som inte erbjuder några skydd alls. De mest populära webbläsarna så som Chrome har dock inbyggda skydd som inte låter dig besöka en flaggad hemsida utan att du först godkänner det. Detta gäller dock endast extremt osäkra hemsidor så det är fortfarande fullt möjligt att råka ut för ett virus eller ett malwareprogram om du inte är aktsam.

När en hemsida flaggas som osäker av ett antal människor sparas den i en databas som sedan skyddar dig från att besöka sidan utan att du först godkänner det. Det är ett slags grundläggande skydd för dig som gillar att leva farligt och struntar i att använda några säkerhetsprogram på din dator.

Hur är detta användbart?

Din webbläsare kan bland annat varna för att sidan i fråga innehåller malware, att den innehåller skadliga program eller att länken ljuger och att hemsidan i själva verket är någonting annat än vad den verkar. Om du väljer att besöka sidan i fråga trots varningarna kan din webbläsare försöka att undvika att visa allt skadligt innehåll på sidan för att skydda dig så mycket som möjligt. Det är väldigt användbart så länge som hemsidan faktiskt är skadlig. Det kan dock vara otroligt irriterande om du med säkerhet vet att sidan inte alls är skadlig och behöver få tag i en fil eller liknande som din webbläsare blockerar. Du kan vanligtvis stänga av dessa varningar i din webbläsares inställningar om det blir ett problem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *