Hur antivirusprogram fungerar

502754-the-best-antivirus-utilities-for-2016Antivirusprogram ser till att din dator är så skyddad som möjligt mot virus och andra skadliga intrång. Det finns ett stort antal program att välja bland och trots att de till stor det utför samma funktioner finns det små skillnader som gör att ett program passar bättre för just dig än andra program. Det kan därför vara en bra idé att läsa på om de olika alternativen som finns tillgängliga innan du bestämmer dig för vilket antivirusprogram du vill använda.

Hur de fungerar

Antivirusprogram fungerar olika beroende på vilken funktion du använder dig av. Många av dem erbjuder till exempel möjligheten att ha ett så kallad live skydd igång som aktivt skyddar dig från intrång. Det är användbart när du surfar eller laddar ned någonting. Du kan även utföra en djup skanning av din dator med ditt antivirusprogram för att se till att du inte har någon skadlig fil nedladdad redan.

Live skydd

När ditt antivirusprogram använder sig av ett så kallat live skydd körs programmet i bakgrunden och skannar igenom varje fil som du öppnar på din dator. Varja program som du öppnar skannas alltså först och öppnas sedan om det bedöms vara säkert. Det rekommenderas att använda sig av denna funktion då det skyddar allra bäst mot nya intrång av skadliga filer. Det är nämligen svårare att bli av med ett datorvirus när det väl är installerat på din dator.

Djup skanning

Om du inte vill använda dig av en funktion som skyddar dig hela tiden så kan du dock välja att använda dig av djupa skanningar istället. Dessa genomförs antingen schemalagt på en viss dag i veckan eller så kan du välja att endast utföra dem när du känner för det. När du startar en djup skanning söker ditt antivirusprogram nogrannt igenom varje fil på din dator för att se om de innehåller någonting skadligt. Det allra bästa är dock att använda sig av både live skydd och att göra en djup skanning med jämna mellanrum för att vara så skyddad som möjligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *